torsdag 27. desember 2012

Kardiovaskulær helse

En hest i trening trenger flere forskjellige fysiske systemer for å få næring ut til musklene og fjerne avfallet under trening. Hvilket som helst av disse systemene kan begrense hestens evne til å arbeide. Hestens velutviklede kardiovaskulære system er blant de viktigste.

Når oksygenet har kommet inn i blodbanen fra lungene, må det transporteres til musklene og avfallsproduktene må fjernes. Minuttvolum er betegnelsen på volumet blod hjertet pumper ut i kroppen hvert minutt. Minuttvolum beregnes ved å multiplisere venstre hjertekammers salgvolum med hjerteraten.

Hvilepulsen hos en frisk hest ligger mellom 25-45 slag pr minutt, og gjennomsnittet er mellom 32 og 35. Hester har en maks puls på 220-250 slag i minuttet, og volumet i hvert slag er rundt 0,8 til 1,2 liter pr slag. Derfor er det fullt mulig å få et minuttvolum på over 250 liter i minuttet. Det høye minuttvolumet er en av årsakene til at hester er gode atleter.

Etterhvert som en hest blir bedre trent, øker slagvolumet og pulsen synker. Å måle hvor raskt hesten kan arbeide med en bestemt puls gir en god indikasjon på hvor godt trent den er.

Oksygen transporteres rundt i blodbanen ved hjelp av røde blodceller, slik at antallet røde blodceller kan påvirke hvor godt dyret kan yte. Hester har evne til å lagre opptil halvparten av sine røde blodceller i milten når de ikke er i aktivitet.

Når de begynner med anstrengende øvelser, mobiliseres disse cellene i blodbanen og de kan doble blodets evne til å transportere oksygen. For lite røde blodceller kan begrense yteevnen.

Generelt sett er det viktig å passe på at hesten har en vel balansert diett etter arbeidsmengden og at de får nok trening til å opprettholde god fysisk kondisjon, for å opprettholde en god kardiovaskulær helse. Pulsen til hesten din kan være et nyttig hjelpemiddel.

Undersøkelser har vist at ved å lage en graf over hestens hjerterytme under en bestemt øvelse over lengre tid, kan gjøre det mulig å vite det hvis en skade oppstår. Hvis hesten blir skadet eller utmattet, vil pulsen blir høyere enn forventet (basert på tidligere målinger). Etterhvert som en hest blir bedre trent, vil hjerterytmen ved jevn hastighet synke. Hvis den plutselig stiger, er det sannsynlig at en skade har oppstått.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar