lørdag 29. desember 2012

Intervalltrening

Man tror intervalltrening ble utviklet for å trene hester som skulle trekke stridsvogner, idag er det best kjent innen idretter som stiller høye krav til utholdenhet. Men intervalltrening kan skreddersys til nesten hvilken som helst disiplin, siden det å styrke hestens evne til å prestere er essensielt i de alle.

Hold pulsen oppe
Hovedsaklig handler intervalltrening om å få hesten til å jobbe mere intenst i en kort periode, enn den ville klart over lengre tid. Et suksessfullt intervallprogram skaper en raskere, bedre trent og mer atletisk hest ved å utfordre det kardiovaskulære systemet med perioder med hardt arbeid etterfulgt av en rolige innhentingsfase. Den roligere fasen får pulsen ned på en rytme litt over det den var i begynnelsen av aktivititeten, rett før neste arbeidsfase begynner.

Litt etter hva man skal oppnå, kan disse arbeidsfasene være kombinasjoner av trav og gange, eller hardere intervaller med galopp. Etterhvert bør hesten være i stand til å reise raskere over lengre perioder og konkurrere uten risiko for utmattelse som kan føre til skader og ha den som trengs i konkurranse.

Det viktigste når det kommer til intervalltrening, er hvileperiodene som akkurat ikke er lange nok til at hesten får hentet seg inn. Når man går eller traver mellom settene og tillater hesten å hente seg inn, skal man ikke la den hente seg helt inn og få normal hjerterytme. Dette gjør at intervallene blir gradvis hardere gjennom økta, og kroppen blir utfordret slik at den får behov for å styrke hjerte, lunger og muskler slik at de er bedre rustet neste gang en lignende øvelse finner sted.

Etterhvert som hesten kommer i bedre form og blir mere vant til slikt arbeid, kan intensiteten og antall hurtigarbeid økes samtidig som pausene blir kortere. Slik trening styrker også respirasjonssystemet og sirkulasjonssystemet, noe som gjør hjertet sterkere og istand til å pumpe mere oksygenrikt blod rundt i kroppen. Da tar det lenger tid før kroppen begynner å arbeide anaerobt og det tar lengre tid før melkesyren bygger seg opp i musklene.

Begynn rolig
Før man begynner et intenst intervallprogram, er det viktig at hesten har et godt grunnlag. Dette kan gjøres med langkjøring (moderat tempo over tid), slik at hesten blir gradvis introdusert til mere anstrengde, fysisk aktivitet. Når man begynner intervallprorgammet, er det viktig at man ikke overdriver, slik at hesten får mulighet til å bli vant til den nye arbeidsmengden gradvis og unngår skader.

Følg med på hesten

Under og mellom intervallene er det viktig å følge med på hesten, slik at ikke pulsen blir for høy eller for lav. For å optimalisere treningen, kan en pulsmåler være et nyttig verktøy, som kan bidra til å få ut det siste lille. Man vil også se at pulsen vil holde seg lavere etterhvert som hesten kommer i bedre form.

Dersom hesten plutselig skulle endre adferd, kan det være et tegn på ubehag, stress og såre muskler.

Husk dette


  • Varm skikkelig opp
  • Planlegg økten i forkant
  • Intervalltrening i hard trening, og i løpet av en seks dagers periode bør ikke mere enn to dager være til intervall. De andre dagene bør det være lettere trening.
  • Alle hester er forskjellige, følg med på hesten din. Det som funker for deg, funker ikke nødvendigvis for nabohesten. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar