fredag 21. desember 2012

Styrketrening av hest

Hvorfor?

Den generelle oppfatningen av hester er at de er naturlig sterke dyr, og derfor er det ikke nødvendig med styrketrening. Vi glemmer rett og slett at styrketrening er med på å forebygge skader, og et viktig skritt på veien mot å bli en idrettsutøver.


Styrke, kraft og utholdenhet er de tre viktigste komponentene i enhver atletisk målsetning:
Styrke er definert som effekten som skapes i en enkelt repetisjon.
Muskelkraft er hvor mye kraft som blir generelt ved sammentrekning av muskler.
Utholdenhet er evnen til å opprettholde et høyt nivå av arbeid før muskeltretthet inntreffer.
Når du skal utforme et treningsprogram for styrke til hesten din, er det viktig å finne ut om det er muskelkraft eller utholdenhet som er det viktigste.

Dette vil avhenge av hva slags hestesport det skal konkurreres i. Skal man lykkes, må treningsprogrammet baseres på kunnskap om de musklene og bevegelsene som brukes i sporten, slik at øvelsene vil simulere lengden og hastigheten som brukes i konkurranser.

Forbedring i styrke gir ikke bare bedre ytelse, men det reduserer skader ved å stabilisere leddene mere effektivt og forhindre muskelspenninger. Selv om noen mennesker trener bare for å bli mere muskuløse, er bygging av muskler hos hester, bare for byggingens skyld, mot sin hensikt. Store muskler som ikke er relevante for det arbeidet som skal utføres blir bare en byrde, fordi det bidrar til ekstra unødvendig vekt. Ikke bare vil det være ekstra vekt som gjør hesten saktere, men store muskler rundt et ledd reduserer bevegeligheten og satsen i steget eller hoppet.

Styrketrening - prosessen

Variablene:
  • Kraften i muskelsammentrekningen
  • Hastigheten på bevegelsen
  • Antall repetisjoner
  • Hyppighet i øktene
Generelle regler:

  • Øvelsene bør være spesifikke for de muskelgruppene og typen sammentrekninger som bruker i konkurranser
  • Lav intensitets øvelser kan ikke forberede musklene på den høye intensiteten under konkurranser

Intensitet

Kraften i sammentrekningen er det viktigste i styrketrening. Derfor vil øvelser der man trekker eller bærer mere vekt, arbeide opp brattere bakker eller hoppe høyere hindre være aktiviteter som vil gi best resultat. Hastigheten under øvelsene bør også være den samme som under konkurranse for å gi maksimalt utbytte.

Varighet

Undersøkelser viser at korte økter på omtrent 20 minutter fungerer bra for styrketrening. Antall repetisjoner er viktigere enn hvor mye tid man bruker. Alle som har vært på et treningssenter har sett de som bruker mere tid på å prate, bruke mobilen osv enn å faktisk utføre øvelser. (Jada, jeg vet man skal ha pauser mellom setta)

Etterhvert som muskelfibrene til slitne, tar andre muskelfibre over, og antall repetisjoner som skal til for å få alle muskelfibrene til å arbeide er relatert til intensiteten i sammentrekningen. Lav intensitets repetisjoner øker muskelutholdenhet, og høy intensitets repetisjoner fører til sammentrekninger som øker styrke og kraft.

Undersøkelser viser at hester ikke bør trenes til total utmattelse fordi de blir mer sårbare i sener, ligamenter (leddbånd osv) og støttemusklaturen. Når signalene på utmattelse dukker opp, er det best å stoppe det harde arbeidet og sakte begynne nedkjøling for å hindre skader.

Hvordan

Generelt kan trening på løse, dype underlag og ridning i snø eller vann, styrke musklene samtidig som kondisjonen blir bedre og leddene stimuleres gjennom et bedt spekter av bevegelse.

Variasjon i bakker og terrenget er en utmerket måte å øke styrken til en hest. Variert terreng kan brukes fra forskjellige vinkler og alle gangarter kan brukes, slik at treningsøktene kan varieres.

Oppoverbakker styrker utholdenheten, og bratte oppforbakker styrker hestens bakpart enten ved gange eller kort galopp.

Arbeid i nedoverbakker er gunstig for idretter som krever at hesten samler seg. Ved å arbeide seg gjennom serier med bevegelse fremover, stans og reining vil styrke både styrke og balanse.

Gange ned bratte bakker av avhengig av støtte fra eksentriske muskel sammentrekninger, og er nyttig som styrketrening for hester som konkurrerer i utholdenhets grener, western ridning, polo og kjøring.

Trav eller kort galopp ned en bakke er god trening for hester som skal konkurrere i feltritt, kjøring og utholdenhets grener. Fordi det gir økt belastning på leddene, bør denne type trening begrenses.

Arbeid på tvers av skråninger kan hjelpe hester som har forskjellig styrke i sidene til å bli mere balanserte. Den svake siden styrkes når den er oppover i skråningen. Arbeider man frem og tilbake i skråningen, hjelper dette til å styrke begge bakbena mere symetrisk.

Forskjellig sprang øvelser kan være god styrketrening for alle hester. Man kan variere høyde, bredde, antall hinder og avsanden mellom dem. Spenst er en viktig faktor ikke bare for sprang hester.

Step øvelser for hest brukes til styrketrening. Step oppover styrker bakbena på samme måte som opp en bratt skråning. Hoppe ned stimulerer eksentriske sammentrekninger og frembena, og er effektivt for hester som må håndtere nedover bakker under konkurranse. En god øvelse kan være at hesten hopper ned fra stepen fra stillestående og hopper opp igjen umiddelbart. Vanskelighetsgraden kan justeres med antall repetisjoner og høyden på stepen.

I all styrketrening er det viktig å ha kontroll på varighet og intensiteten underveis. Det kan oppstå skader i musklaturen med for mye trening for ofte. Lokale smerter, muskel spasmer, tar av styrke og bevegelighet kan forekomme ved for mye trening. Hvis dette skjer med din hest, er kuldeterapi med vannslange og bruk av isposer en god løsning.

Har uhellet først vært ute kan betennelses dempende midler være nødvendig og hvile slik at hesten blir helt restituert. For å forhindre at problemet kommer tilbake, bør trening introduseres gradvis etter hesten har blitt helt restituert.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar