søndag 23. desember 2012

Hestehold vinterstid

Vinteren er på plass, og det er kanskje fristene å pakke hestene inn i varme tepper og la den stå i en varm god stall i den kalde sesongen. Ikke fall for fristelsen, hesten din har det mye bedre hvis du ikke overdriver. Bruk sunn fornuft sammen med disse 10 tipsene isteden.

  1. Pass på at vannkarene ikke fryser. En hest blir ikke ordentlig hydrert hvis vannet er frossent. Snø og is er ikke erstatning for rent vann som ikke har fryst. Hesten kan i verste fall få kolikk. Er det virkelig kaldt der du bor, kan det være lurt å investere i vannkar med varme.
  2. Øk mat rasjonene når temperaturen faller. Snakk med veterinæren din om hvor mye du bør fôre i vintermånedene. Når temperaturen faller bruker hesten mere kcal for å holde seg varm. For noen hester kan dette bety et massivt vekttap. Hvis ikke hesten din er på en kcal begrenset diett, vurder om høyrasjonen bør økes. Høy er en utmerket kilde til kcal og prosessen der fibrene fordøyes hjelper til med å holde hesten varm.
  3. Fortsett treningen av hesten din. Som hos mennesker, trenger hester trening hele året igjennom. Til og med når det er kaldt ute. Hvis det er mulig, er det bare å fortsette med rideturer vinteren igjennom. Longering kan også være et alternativ, hvis forholdene er for ekstreme for en ridetur.
  4. Ikke overdriv ridning av en hest som er ute av form. Hvis du kun rir når været er bra, er muligheten stor for at du ikke vil sale mye opp på vinteren. Det er helt greit hvis du gjør andre ting for å holde hesten i form, men hvis den vanligvis tilbringer mye tid på stallen er det best å være forsiktig. En hest som ikke blir mye trent, kan få skader i musklaturen hvis de plutselig blir trent hardt. Så hvis planen din for ridning er styrt av været, hold deg til lett trening slik at du ikke skader hesten din. Og øk ikke treningsnivået før hesten er klar for det.
  5. Ha ordentlig le til hesten din, den må ha le for alle elementene. En skjul med tre vegger og tak er minstekravet. Hvis du har hesten din inne om natta, ha den ute så mye som mulig på dagtid. Pass også på at ventilasjonen innendørs er god, dårlig luftkvalitet kan påvirke hestens luftveier negativt.
  6. Bruk dekken varsomt. Når det snør ute og du koser deg inn ved ovnen, er det vanskelig å ikke syns synd på hesten. For å lette på skyldfølelsen er det fristende å hive på enda et dekken. Hvis hesten er barbert trenger den dekken på vinteren, uansett om den står inne eller ute, men en hest med naturlig vinterpels trenger sannsynligvis ikke dekken så lenge den har ly for elementene, får ordentlig mat og har god helse. Har man for mange dekken på hesten kan den blir overopphetet, noe som kan føre til dehydrering som kan være starten på andre helseproblemer. Hvis du er usikker på hvordan du best kan ta vare på hesten din på vinteren, snakk med en veterinær.
  7. Ta godt vare på høvene til hesten. Alle hester, enten de bruker sko eller går barfot, trenger stell hver 6-8 uke uansett hvilken sesong det er.
  8. Stell hesten regelmessig, helst hver dag. Regelmessig børsting og stelling gir deg en muligheten til å evaluere hesten og oppdage eventuelle sykdommer, skader, vekttap, mistede sko, sprekker i høvene og så videre. Det er en eiers ansvar å handle hvis noe er galt, og det er en fordel å oppdage en skade tidlig.
  9. Ikke la hesten stå ute uten tilsyn. Cowboyene pleide å si; "no rest for the horseman". Selv om hesten er ute er det lurt å sjekke at den har mat og vann igjennom dagen og den trenger trening selv om den kan bevege seg ute.
  10. Pass på din egen helse. Hvem skal ta vare på hesten din hvis du blir syk? Når du holder på med hesten i vinter er det viktig å holde seg varm, trygg og frisk fordi det er noen som trenger deg hver eneste dag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar